Energimålingskrav til ladestasjoner i Norge
Postat av KAROLINE OLSEN

Krav til energimåling i ladestasjoner: En oversikt over regelverket i Norge
I Norge er det etablert spesifikke krav til energimåleren i ladestasjoner, men ikke til ladestasjonen som et helhetlig målesystem. Disse kravene er nedfelt i Forskrift om krav til elektrisitetsmålere, også kjent som elmålerforskriften. Ifølge forskriften må elektrisitetsmålere som selges etter 01.01.2025 ha en MID-samsvarsvurdering dersom de skal brukes i forbindelse med lading av elektriske kjøretøy. Samtidig er det tydelig angitt at målere solgt før denne datoen, og som brukes til måling av strømleveranse til elektriske kjøretøy i kommersielle sammenhenger, kan benyttes uten samsvarsvurdering. Kravet har dermed ikke tilbakevirkende kraft.
Krav til nøyaktighet i energimåling
Elmålerforskriften fastsetter krav til nøyaktighet for all energimåling, uavhengig av om måleren har en samsvarsvurdering eller ikke. Dette innebærer at enhver måling av strømleveranse til elektriske kjøretøy i Norge må oppfylle de nøyaktighetskravene som er spesifisert i forskriften.
Ladestasjoner i borettslag, sameier og lignende
Justervesenet får jevnlig spørsmål om hvorvidt kravene til samsvarsvurderte elektrisitetsmålere også gjelder for ladestasjoner i borettslag og sameier. I slike situasjoner måles den totale energimengden typisk av samsvarsvurderte målere som tilhører nettselskapet. Spørsmålet blir da hvem som har ansvaret for den interne fordelingen av energi i borettslaget eller sameiet. Justervesenet har vurdert at dersom avviket mellom den totale mengden energi levert fra nettselskapet og den faktiske energien brukt av beboerne fordeles over felleskostnader, stilles det ikke krav om samsvarsvurderte undermålere.
Det er imidlertid observert at det finnes ulike forretningsmodeller innenfor slike systemer. Noen operatører tilbyr fakturering av målt energi direkte til forbrukerne, for eksempel ved bruk av Open Charge Point Protocol (OCPP). Justervesenet anser at enkelte modeller – som kombinerer lån, leie eller leasing med salg av strøm – kan klassifiseres som kommersielle løsninger. Dette gjelder særlig dersom modellen inkluderer direkte fakturering per forbruker, på linje med kommersiell ladetjeneste andre steder. I slike tilfeller kan det ikke anses som en enkel kostnadsfordeling, og krav om samsvarsvurderte elektrisitetsmålere kan dermed være gjeldende.
Endringer på europeisk nivå
På europeisk nivå er det under planlegging endringer i Måleinstrumentdirektivet (MID) knyttet til energimåling i ladestasjoner. Enkelte medlemsstater argumenterer for at hele ladestasjonen bør reguleres som et målesystem, og det er foreslått et detaljert regelverk for dette. Norge, i samarbeid med Island og Liechtenstein, har bidratt med en EØS EFTA-kommentar til EUs beslutningsprosess. I denne kommentaren uttrykker vi bekymring for at en utvidelse av reguleringen til å omfatte hele ladestasjoner kan medføre økte kostnader, hemme innovasjon og forsinke utbyggingen av ladetilbud. Vi har derfor bedt om en grundig konsekvensutredning før slike omfattende endringer innføres i direktivet.
Overgangsperiode for nye MID-krav
I henhold til elmålerforskriften kreves det at elektrisitetsmålere i ladestasjoner skal være MID-samsvarsvurdert fra og med 01.01.2025. I forbindelse med mulige endringer i MID forventes det en overgangsperiode for krav til energimåling i ladestasjoner. I denne perioden skal alle land i EUs indre marked akseptere nasjonale godkjenninger. Justervesenet vil følge utviklingen nøye og foreta nødvendige justeringer i forskriften. Inntil endringer i MID er avklart og elmålerforskriften oppdatert, vil elektrisitetsmålere med nasjonale godkjenninger fra EU- og EØS-land kunne anses å oppfylle kravene, forutsatt at det kan dokumenteres at målingenes kvalitet er på nivå med MID-standardene.
Kilde: Justervesenet